Hubungan Pola Konsumsi Asupan Natrium Dengan Kejadian Preeklamsia Pada Ibu Hamil
DOI:
https://doi.org/10.52263/jfk.v10i2.211Kata Kunci:
pregnancy;, preeclampsia;, consumption patterns of sodium intakeAbstrak
Mothers with pregnancy / childbirth with severe preeclampsia or eclampsia are a serious problem because they can threaten death for both mother and fetus. Preeclampsia is the second largest cause of death in pregnancy in the world. In Indonesia, preeclampsia and eclampsia are the cause of death ranging from 1.5% to 25%. At RSUD dr. Doris Sylvanus Palangka Raya said that an increase in the number of mothers with preeclampsia from 2018 was 259 cases up to 2019 which was 277 cases or an increase of 3.35%. Fulfillment of an increase in balanced food intake plays an important role on the health of pregnant women and fetuses. Unhealthy living habits with the habit of consuming foods that are high in fat, high in salt and a little protein can trigger an increase in blood which causes preeclampsia.To determine the relationship of sodium intake consumption patterns with the incidence of preeclampsia in pregnant women in the VK Maternity room of RSUD Dr. Doris Sylvanus Palangka Raya. Type of research is observational analytic, withdesign cross sectional. The sampling technique used purposive sampling, the sample in this study was pregnant women in the VK Maternity room of RSUD Dr. Doris Sylvanus in January-March 2020.The result of Chi-Square Test analysis, the value of ρ = 0.014 <α 0.05 which proves that there is an influence between the independent variable (consumption pattern of sodium intake) with the dependent variable (pregnant women with preeclampsia) with OR = 6.314. There is a correlation between the consumption pattern of sodium intake with the incidence of preeclampsia in pregnant women in the maternity VK room of RSUD Dr. Doris Sylvanus Palangka Raya.
Referensi
Arisman, M. (2017). Buku Ajar Ilmu Gizi: Obesitas, Diabetes Melitus, & Dislipidemia: Konsep, teori dan penanganan aplikatif. Jakarta: EGC.
Hariyani. (2012). Gizi Untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Yogyakarta: Graha Ilmu. Indonesia, P. K. (2018).
Profil Kesehatan Indonesia 2018 [Indonesia Health Profile 2018].
Muliyati. (2016). Analisis bahan pengawet
benzoate pada saos tomat yang beredar di Wilayah Kota Denpasar. Denpasar: Universitas Udayana.
Riskesdas. (2018). Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. Jakarta: Depkes RI.
Susanti, M. (2017). Hubungan Asupan Natrium Dan Kalium Dengan Tekanan Darah Pada Lansia di Kelurahan Pajang. Ilmu Kesehatan, 3(1), 1–21.
Susyani, Rotua, M, S. (2015). Pola konsumsi makanan olahan dan kejadian hipertensi di rumah sakit umum daerah Prabumulih Tahun 2012. Jurnal Pembagunan Manusia, 7(1).
Zahra Wafiyatunisa, & Rodiani. (2016). Hubungan Obesitas dengan Terjadinya
Preeklampsia Obesity Relationship with the Occurrence of Preeclampsia. Majority, 5(5), 184–190.
Zainuddin, A., Yunawati, I., Studi, P., & Masyarakat, K. (2017). Asupan Natrium Dan Lemak Berhubungan Dengan Kejadian Hipertensi Pada Lansia Di Wilayah Poasia Kota Kendari. i, 581–588.
Unduhan
Diterbitkan
Cara Mengutip
Terbitan
Bagian
Lisensi
Pemberitahuan Hak Cipta
Naskah yang dikirim penulis ke Jurnal Forum Kesehatan bila diterima dan layak terbit maka hak cipta harus diberikan kepada Jurnal Forum Kesehatan selaku penerbit jurnal.
Copyright meliputi hak eksklusif untuk mereproduksi dan memberikan artikel di semua bentuk dan media, termasuk cetak, foto, mikro film dan setiap reproduksi lain yang sejenis serta terjemahan. Reproduksi setiap bagian dari jurnal ini, penyimpanan dalam data base dan transmisi oleh media, seperti elektronik, elektrostatik dan mekanik salinan, fotokopi, rekaman, media magnetik, dll akan diizinkan hanya dengan izin tertulis dari Jurnal Forum Kesehatan
Jurnal Forum Kesehatan menjamin para editor melakukan segala upaya untuk memastikan bahwa tidak ada data yang salah atau menyesatkan, pendapat atau pernyataan dipublikasikan dalam jurnal.