Pengaruh Air Rebusan Biji Alpukat Dan Daun Pandan Terhadap Kadar Gula Darah Penderita DM Tipe II Di Puskesmas Panarung Dan Bukit Hindu

Authors

  • Retno Ayu Hapsari
  • Yetti Wira Citerawati SY
  • Gabriella Marisa Konoralma

Keywords:

Diabetes, Mellitus, avocado, seed, pandan, leaves, blood, sugar, levels

Abstract

An appropriate therapy is required in maintaining blood sugar levels (BSL) of type II DM. There are four pillars of diabetes management include education, diet, exercise and pharmacology. The aim of the study is to investigate the effect of avocado seeds and pandan leaves tea on BSL in type II DM at Community Health Center of Panarung and Bukit Hindu. This study was a one group pretest-posttest experimental design included 20 participants who were able participating in taking avocado seeds and pandan leaves tea. The result showed that at baseline, mean all participants’ BSL was 270.1±51.2 mg/dl. Mean BSL after consuming the tea was 245±51.2 mg/dl. The paired t-test revealed there was significant result (p<0.05) of consuming avocado seed and pandan leaves tea on decreasing BSL in type II DM. In conclusion, avocado seeds and pandan leaves tea indicating a profitable effect on reducing BSL in type II DM. However, a larger study is needed to determine the effect of avocado seeds and pandan leaves tea in vary people with type II DM.

References

Amir, S. M., Wungouw, H., & Pangemanan, D. (2015). Kadar Glukosa Darah Sewaktu Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Di Puskesmas Bahu Kota Manado. Jurnal e-Biomedik, 3(1). Amu, Y., Yusuf, Z. K., & Ilham, R. (2014). Faktor Resiko Kejadian Penyakit Diabetes Melitus Tipe II di RSUD. Prof. Dr. HI. Aloei Saboe Kota Gorontalo. KIM Fakultas Ilmu Kesehatan dan Keolahragaan, 2(3). Badan P.O.M. (2004). Mengenal beberapa tanaman yang digunakan masyarakat sebagai antidiabetik untuk membantu menurunkan kadar gula dalam darah. Info POM, 5(3), 6. Badan Pusat Satistik Provinsi Kalimantan Tengah. (2018). Jumlah Kasus 10 Penyakit Terbanyak di Provinsi Kalimantan Tengah, 2016. Retrieved June 15, 2018, from BPS: https://kalteng.bps.go.id/statictable/2017/07/19/466/jumlah-kasus-10-penyakit-terbanyak-di-provinsi-kalimantan-tengah-2016.html. Betteng, R. P., & Mayulu, D. (2014). Analisis Faktor Resiko Penyebab Terjadinya Diabetes Mellitus Tipe 2 Pada Wanita Usia Produktif di Puskesmas Wawonasa. Jurnal e-Biomedik, 2(2). Chiabchalard, A., & Nooron, N. (2015). Antihyperglycemic effects of Pandanus amaryllifolius Roxb. leaf extract. Pharmacognosy magazine, 11(41), 117. Dalimartha, S., & Adrian, F. (2012). Makanan dan Herbal untuk penderita Diabetes Melitus. Jakarta: Penebar Swadaya. Fatimah, R. N. (2015). Diabetes Melitus Tipe 2. J Majority, 4(5), 93-101. Firda, K. C., Kapantow, N. H., & Momongan, N. R. (2016). Hubungan Antara Asupan Energi dengan Kadar Gula Darah Pada Pegawai di UPTD Balai Pelatihan Kesehatan Dinas Kesehatan Provinsi Sulawesi Utara. Ikmas, 1(5). Fitri, R. I.; Wirawanni, Yekti;. (2012). Asupan energi, karbohidrat, serat, beban glikemik, latihan jasmani dan kadar gula darah pada pasien diabetes mellitus tipe 2. Media medika Indonesiana, 46(2), 121-131. Gibney, M. J. (2009). Gizi Kesehatan Masyarakat. Jakarta: EGC. Imroatossalihah. (2002). Daging Buah Daun dan Biji Alpukat sebagai Bahan Obat Ditinjau dari Segi kedokteran. Skripsi. International Diabetes Federation (IDF). (2017). IDF Diabetes Atlas 8th Edition 2017. Retrieved July 5, 2018, from IDF: http://diabetesatlas.org/resources/2017-atlas.html Kekenusa, J. S., Ratag, B. T., & Wuwungan, G. (2013). Analisis Hubungan Antara Umur dan Riwayat Keluarga Menderita DM dengan Kejadian Penyakit DM tipe 2 pada Pasien Rawat Jalan di Poliklinik Penyakit dalam BLU RSUP Prof. Dr. RD Kandou Manado. Universitas Sam Ratulangi. Kemenkes RI. (2014). Situasi dan Analisis Diabetes. Retrieved July 2018, from Kemenkes: http://www.depkes.go.id/resources/download/pusdatin/infodatin/infodatin-diabetes.pdf. Muliani, U. (2016). Asupan Zat-zat Gizi dan Kadar Gula Darah Penderita DM-Tipe 2 di Poliklinik Penyakit Dalam RSUD Dr. H. Abdul Moeloek Provinsi Lampung. Jurnal Kesehatan, 4(2). Nastiandari, J. D. (2016). Pengaruh air rebusan daun pandan wangi (Pandanus amaryllifolius Roxb.) Terhadap Kadar Glukosa Darah Tikus Jantan Galur Wistar yang Terbebani Glukosa. Doctoral dissertation. PERKENI, P. E. (2015). Pengelolaan dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 di Indonesia 2015. PB. PERKENI. PERKENI, P. I. (2011). Konsensus Pengendalian dan Pencegahan Diabetes Melitus Tipe 2 di Indonesia (The Consensus of Control and Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus). Jakarta: PERKENI. Shahab, A. (2006). Diagnosis dan Penatalaksanaan Diabetes Melitus (disarikan dari Konsensus Pengelolaan Diabetes Melitus di Indonesia: Perkeni 2006). Subbagian Endokrinologi Metabolik, Bagian Ilmu Penyakit Dalam, FK Unsri/RSMH Palembang. Sukandar, D., Zahro, H., & Amelia, R. E. (2016). Uji aktivitas antidiabetes fraksi etil asetat daun pandan wangi (p. amaryllifolius roxb.) dengan metode α-glukosidase. Taylor, C. R., Lillis, C., LeMone, P., & Lynn, P. (2010). Fundamentals of Nursing: The Art and Science of Nursing Care 7th Edition. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. Tejasari. (2012). Evaluasi Efek Konsumsi Mie Biji Alpukat Goreng dan Oseng Buncis Serta Daging Kambing Terhadap Kadar Gula Darah Penyandang NIDDM. Agrotek, 6(1). Werdani, A. R., & Triyanti, T. (2014). Asupan Karbohidrat sebagai Faktor Dominan yang Berhubungan dengan Kadar Gula Darah Puasa. Kesmas: National Public Health Journal, 9(1), 71-77. Wicaksono, R. P. (2011). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Diabetes Melitus Tipe 2 (Studi Kasus di Poliklinik Penyakit Dalam Rumah Sakit Dr. Kariadi. Doctoral dissertation, Faculty of Medicine). World Health Organization (WHO). (2015). Diabetes Fakta dan Angka. Retrieved July 5, 2018, from WHO: http://www.searo.who.int/indonesia/topics/8-whd2016-diabetes-facts-and-numbers-indonesian.pdf World Health Organization (WHO). (2016). Global Report on Diabetes. France: World Health Organization. Yeni, H. (2016). Hubungan Asupan Energi Dan Asupan Serat Dengan Kadar Glukosa Darah Pada Pasien Diabetes Melitus Rawat Jalan Di RSUP DR. M. Djamil Padang Tahun 2016. Doctoral dissertation, Universitas Andalas. Zuhrotun, A. (2007). Aktivitas Antidiabetes Ekstrak Etanol Biji Buah Alpukat (Persea americana Mill. ) Bentuk Bulat. Retrieved June 24, 2018, from http://pustaka.unpad.ac.id/wp-content/uploads/2009/01/aktivitas_antidiabetes.pdf.

Downloads

Published

2018-02-28

How to Cite

Hapsari, R. A., Citerawati SY, Y. W., & Konoralma, G. M. (2018). Pengaruh Air Rebusan Biji Alpukat Dan Daun Pandan Terhadap Kadar Gula Darah Penderita DM Tipe II Di Puskesmas Panarung Dan Bukit Hindu. Jurnal Forum Kesehatan : Media Publikasi Kesehatan Ilmiah, 8(1), 48–54. Retrieved from http://e-journal.polkesraya.ac.id/index.php/jfk/article/view/44