Efektivitas Pemberian Sari Kacang Hijau Terhadap Peningkatan Volume Asi pada Ibu Nifas di Praktek Bidan Mandiri Kota Palangka Raya
Keywords:
green bean extract, volume of breast milk, postpartum mothersAbstract
Background the cause of breast milk does not come out due to stress factors, even malnutrition. The amount and quality of Mother's food greatly affects the amount of breast milk produced. Breastfeeding mothers are strongly encouraged to obtain additional nutrients for breastmilk production and maternal energy. One of them is green beans as a food that is useful as a facilitator of breast milk production.Research objectives to identify the effectiveness of green bean extract on increasing breast milk volume in postpartum mothers. Research methods this study was a pre-experimental design using the one group pre post test design. This research was conducted from April-Oktober 2019. The study population was postpartum mothers who gave birth at PMB Palangka Raya. The sample is 33 respondents. Data analysis using paired t-test.Results the average volume of ASI before administration of mung bean extract was 56.82 ml. The average volume of ASI after the intervention of breast milk volume was 69.55 ml. The difference in the average volume of breast milk before and after being given green bean juice drinks was 12.424 ml. The statistical test results paired t-test show the value of p value = 0.001 is smaller than the value of α (0.05) which means there are significant differences.Conclusion Green bean extract is effective against increasing breast milk volume in postpartum mothers.
References
Dahiya, P. K., A. R. Linnemann, M. A. J. S. Van Boekel, N. Khetarpaul, R. B. Grewal, dan M. J. R. N. (2015). Mung Bean: Technological And Nutritional Potensial. Critical Reviews In Food Science And Nutrition, 55(5), 670–688.
Jannah dan Wulandari. (2015). Pengaruh Pemberian Sari Kacang Hijau Pada Ibu Nifas Dengan Kelancaran Produksi Asi. Jurnal Edu Health, 5(2), 94–101.
Kementrian Kesehatan Republik Indonesia. (2015). Dukung Ibu Bekerja Beri ASI Eksklusif.
Radharisnawati, N. K., Kundre, R., & Pondaag, L. (2017). Hubungan Pemenuhan Kebutuhan Gizi Ibu Dengan Kelancaran Air Susu Ibu ( Asi ) Pada Ibu Menyusui di Puskesmas Bahu Kota Manado. E Journal Keperawatan (e-Kp), 5(1), 1–7.
Suksesty, C. E. dan M. I. (2017). Pengaruh Jus Campuran Kacang Hijau Tethadap Peningkatan Hormon Prolaktin Dan Berat Badan Bayi. Jurnal Ilmiah Bidan, 1(3).
Sulistyoningsih, H. (2012). Gizi Untuk Kesehatan Ibu dan Anak. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Tavares, Miriam Paulichenci, Macarena Urrestarazu Devincenzi, Anita Sachs, A. C. F. de V. A. (2013). Nutritional Status and Diet Quality of Nursing Mothers on Exclusive Breadtfeeding Estado Nutricional e Qualidade Da Dieta de Nutrizes Em Amamentacao Exclusiva. Acta Paul Enferm, 26(263), 294–298.
Victora, C. G., Bahl, R., Barros, A. J. D., França, G. V. A., Horton, S., Krasevec, J., … Richter, L. (2016, January 30). Breastfeeding in the 21st century: Epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. The Lancet. Lancet Publishing Group. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(15)01024-7
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Pemberitahuan Hak Cipta
Naskah yang dikirim penulis ke Jurnal Forum Kesehatan bila diterima dan layak terbit maka hak cipta harus diberikan kepada Jurnal Forum Kesehatan selaku penerbit jurnal.
Copyright meliputi hak eksklusif untuk mereproduksi dan memberikan artikel di semua bentuk dan media, termasuk cetak, foto, mikro film dan setiap reproduksi lain yang sejenis serta terjemahan. Reproduksi setiap bagian dari jurnal ini, penyimpanan dalam data base dan transmisi oleh media, seperti elektronik, elektrostatik dan mekanik salinan, fotokopi, rekaman, media magnetik, dll akan diizinkan hanya dengan izin tertulis dari Jurnal Forum Kesehatan
Jurnal Forum Kesehatan menjamin para editor melakukan segala upaya untuk memastikan bahwa tidak ada data yang salah atau menyesatkan, pendapat atau pernyataan dipublikasikan dalam jurnal.